slide7Στα σύνορα των νοµών Αρκαδίας και Αχαΐας απλώνεται σε έκταση 226.200 στρεµµάτων το οροπέδιο του Φενεού. Το πεδινό τµήµα 79.000 στεµµάτων µοιάζει ψηφιδωτό µε σπάνια πολύχρωµα σχέδια όταν το αντικρίζεις από ψηλά, κατηφορίζοντας τα διάσελα. Τo υψόµετρo τωv χωριώv πoικίλει, από τα 750 µ. (Μεσινό) το χαµηλότερο έως τα 1.150 µ. (Ταρσός) το υψηλότερο, ενώ ο πληθυσµός σύµφωνα µε την απογραφή του 2001 είναι 2.359 κάτοικοι.

Ο επισκέπτης µε την πρώτη µατιά µπορεί να εκτιµήσει αυτό το µοναδικής οµορφιάς κοµµάτι της Κορινθιακής γης που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως ζωντανό καταφύγιο εναλλακτικής αναψυχής. Τόπος µαγευτικός, ήρεµος, γραφικός µε µοναδικές οµορφιές, γαλήνη, ποικιλία και γεύσεις.

Το οροπέδιο του Φενεού αποτελεί ουσιαστικά τον πυθµένα µιας παλιάς λίµνης που κάλυπτε έκταση έως και 32 χιλιάδων στρεµµάτων, η οποία διατηρείται ακόµα και σήµερα, µόνο το χειµώνα,  σε µικρότερη έκταση 6 χιλιάδων στρεµµάτων νοτιοδυτικά του οροπεδίου στους πρόποδες του Σαϊτά. Ο επισκέπτης µπορεί να διακρίνει ακόµα και σήµερα το ασηµένιο ζωνάρι της στάθµης των νερών της λίµνης που παραµένει γυµνό από βλάστηση.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι η λίµνη «Δόξα» µε το παλιοµονάστηρο, στα νερά τις οποίας καθρεφτίζονται οι ψηλές κορυφές των Αροανίων (Χελµού) και της Κυλλήνης (Ζήρειας)  στεφανωµένα από πυκνά δάση πλατάνου, ελάτης, µαύρης πεύκης, καστανιάς, κέδρου, ενώ είναι πλούσια σε τσάι, ρίγανη και αρωµατικά φυτά. Αξίζει vα επισηµανθεί ότι στη Ζήρεια φύτρωvε τo µυθικό φυτό «µώλυ» για τo oπoίo o Όµηρoς αvαφέρει ότι τo προσέφερε o Ερµής στov Οδυσσέα για vα τov προφυλάξει από τα µάγια της Κίρκης.

Ο Φενεός είναι συνδεµένος µυθολογικά µε κάποιους από τους θεούς του Ολύµπου. Στην Ζήρια γεννήθηκε ο Ερµής, τον οποίο οι Φενεάτες λάτρευαν ως ντόπιο θεό και γιόρταζαν προς τιµήν του τα «Έρµαια», ενώ του είχαν κτίσει ναό µε πέτρινο άγαλµά του.